Laatste nieuws

Riekelt en Peter geslaagt voor hun Self-Relaint Diver Cursus

Duikplanning maken

Riekelt Brand en Peter Kramer van DuikClub Urk geslaagd voor hun Self-Reliant cursus

Wat begon als een simpele vraag van Riekelt (duikinstructeur bij duikclub URK NOB) die graag de Self-Reliant cursus wilde doen bij PADI Instructeur Ingmar monde uit in een super mooie samenwerking tussen ingmarduikt.nl en Duikclub URK

Riekelt, die Ingmar al jaren kent wilde nu zijn officiële Self-Reliant brevet wel eens halen. Want elke keer alleen duiken zonder brevet, ja dat kon toch ook niet meer. En met name was Riekelt geïnteresseerd in de denkwijze van deze PADI opleiding. Maar als instructeurs onder elkaar opleiden terwijl je al weet dat iemand alles kan is best een dingetje. Dus een nieuw idee werd geboren. Ik geef de cursus zoals ik hem normaal geef zei Ingmar en jij mag de cursus beoordelen. Zo leren we er beide van. Super mooi plan…………totdat Peter , die 2* duiker is bij Duikclub Urk zich ook aanmelden.

Peter heeft duidelijk minder ervaring dan Riekelt maar dat maakt niet uit. Na de eerste standaard theorie les werd echter het verschil wel duidelijk. Riekelt die de formules er uit zijn blote hoofd zo uit ramde en in no time de duik plande (zelfs nog sneller dan Ingmar), had daarin Peter er meer moeite mee. Het ging Peter al snel duizelen voor zijn ogen en dacht “Waar ben ik aan begonnen”…en dat op zijn Urks wat ik dan weer niet verstond.

S ‘Avonds nog even gespard met Riekelt en beide dachten we “Challange accepted” … hoe weten we nog niet maar wij gaan en zullen Peter dit leren. Er leiden meer wegen naar Rome dachten we en eerlijk is eerlijk, de formules uit het handboek van de PADI Self-Reliant cursus konden ook anders en makkelijker uit gelegd worden. Als voorbeeld: bereken de waterdruk op een diepte van 10 mtr.
Manier A:  (10mtr + 10) / 10 = 2
Manier B: In de Openwater / 1* heb je geleerd wat de omgevingsdruk is op 10 mtr. Want elke 10 mtr dieper is 1 bar er bij. Dus 1 bar luchtdruk + 1 bar waterkolom = 2 bar.

En toen had Peter ineens 2 instructeurs. Een van PADI en een van de NOB. Het beste van twee werelden versmolten zeg maar. Weg met die elle lange discussie op facebook welke duikorganisatie beter is of niet….dit was al een onnodige discussie maar wij gingen bewijzen dat het prima samen kan.

De komende weken wordt er door Riekelt en Ingmar een mooi plan opgesteld. Ingmar ontwikkeld hulp formulieren, past de presentatie aan en Riekelt gaat er een super mooi realistisch verhaal om heen maken. Peter wordt bestookt met huiswerk en ondertussen ontstond er een waar Opdrachtenboek. Er volgens nog 4 theorie sessies in het clubhuis op URK, de praktijk les 1 start om zo een directe koppeling te maken tussen praktijk en theorie. En zonder dat Peter het wist spuugde die uit het niet ineens de formule voor de SAC-Rate bepaling er uit…hij schrok er zelf van. Het kwartje was aan het vallen.

Na nog een theoriesessie, opvolgend op de twee praktijkduiken (en eigenlijk was was Peter al geslaagd) werd het boek nog eens doorgenomen, nog wat andere terplekke vragen bedacht en stond uit eindelijk Peter zelf voor het bord (mooi opstapje naar zijn Divemaster).

Dus met vereende krachten, en een super mooie weg naar een super mooi eind resultaat waarbij twee duikers nu hun Self-Reliant duik brevet binnen hebben.

Daar mag je trots op zijn

Ingmar